logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Call us:
(030) 879 77 70

Timing mortgage measure is wretched'

De timing van de maatregel om het maximale hypotheekbedrag omlaag te brengen is waardeloos.

Het plan van het kabinet is te "opportunistisch", zegt Jan Fokkema, directeur van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, tegen BNR.

Voor hypotheekrentes onder 3,5 procent geldt vanaf 1 juli een lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers zo'n 5 procent minder lenen.De maatregel volgde kort op een eerdere beperking van de leennormen, die vanaf januari 2015 geldt. Toen verlaagde de overheid het maximale leenbedrag al met ruim 5 procent om huishoudens meer buffer te laten opbouwen.

Uitwijken
De kans is volgens Fokkema groot dat de woningmarkt door de maatregelen toch weer terugloopt en dat potentiële kopers zullen uitwijken naar huurwoningen.

"We worden in ons leven én gedwongen om flink voor ons pensioen te sparen én onze woning in dertig jaar af te lossen. En dan klagen dat we te veel met elkaar sparen, zo werkt het niet", zegt hij.

Volgens de directeur had het kabinet eerder verantwoordelijkheid moeten nemen. "Er was geen oor voor maatschappelijke organisaties die voor de crisis om maatregelen vroegen tegen overvloedige hypotheekverstrekking." Dat er maatregelen genomen zijn midden in de crisis was een grote fout, vindt Fokkema.
Writen on 12-06-2015
Share:
Accept

This website uses cookies to save your search preferences on this website, thereby improving your user experience. In addition, we place cookies that make it possible to share content on social media and for tracking visitor statistics. By clicking this message, or continuing to use this site, you agree with this.