logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Call us:
(030) 879 77 70

'Starter very relevant for economy'

MKB-Nederland vindt dat de rol van de starter op de woningmarkt niet afgemeten moet worden aan het aantal bestaande woningen dat zij kopen. Starters zijn zeer relevant voor de economie, beweert voorzitter Michaël van Straalen.

"Verhuizingen leveren de bouw- en woningmarkt gerelateerde sectoren veel omzet op. Dit zijn de sectoren die het sterkst zijn getroffen door de crisis", aldus Van Straalen.

Dinsdag bleek uit onderzoek van het Kadaster dat starters minder vaak voor doorstroming op de woningmarkt zorgen dan wordt beweerd.

Slechts een op de drie starters koopt een woning van een doorstromer. In de andere gevallen wordt een nieuwbouwwoning of een woning van een uitstromer gekocht.

Starterslening
Diverse belangenorganisaties pleiten voor nieuw budget voor de starterslening, waarbij een van de argumenten is dat de starter een verhuisketen op gang brengt. Dat blijkt nu tegen te vallen.

"Starters kochten vorig jaar nog altijd 30.000 bestaande woningen van mensen die doorstromen op de woningmarkt." Daarnaast zou de nieuwbouw op een nog lager dieptepunt gekomen zonder de starters, stelt Van Straalen.

Starters waren in 2013 goed voor de helft van alle woningverkopen. De voorzitter is daarom van mening dat extra budget voor startersleningen "wel degelijk zinnig is".

Minister Stef Blok heeft overigens vorige maand al laten weten geen extra geld beschikbaar te stellen. Het is een crisismaatregel geweest, die inmiddels zijn werk heeft gedaan. Provincies en gemeenten kunnen hun steun aan de starters voortzetten als ze dat willen.
Writen on 05-11-2014
Share:
Accept

This website uses cookies to save your search preferences on this website, thereby improving your user experience. In addition, we place cookies that make it possible to share content on social media and for tracking visitor statistics. By clicking this message, or continuing to use this site, you agree with this.