logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Call us:
(030) 879 77 70

Minister Henk Kamp of Economic Affairs viewing solar projects

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt dat hij samen met de initiatiefnemers van lokale zonne-energieprojecten bekijkt welke problemen bij de uitvoering ervan moeten worden opgelost.

Daarbij zijn volgens de bewindsman ook de btw-regels in beeld. Hij stelde dat zaterdagavond naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag.

Dat meldde dat tal van projecten waarin buurtbewoners samen zonne-energie opwekken, onder druk staan. Een btw-voordeel dat dit soort initiatieven aantrekkelijk moet maken, blijkt door de Belastingdienst niet te worden afgegeven.

Daardoor dreigen deze projecten niet meer rendabel te worden en te stranden. In het vorig jaar afgesloten Energieakkoord is afgesproken dat in 2020 een miljoen mensen gebruik moeten maken van duurzaam opgewekte energie.

Postcodegebied
Om dat doel te halen, voerde het kabinet onder meer de 'postcoderoosregeling' in. Buurtbewoners uit hetzelfde postcodegebied die zelf geen geschikt dak hebben, kunnen samen in zonnepanelen investeren.

Alle deelnemers krijgen korting op de energiebelasting. De zonnepanelen komen dan vaak op daken van scholen of buurthuizen.

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij ChristenUnie reageerden teleurgesteld op de problemen met de projecten.

Kamp liet daarop weten dat hij al langere tijd met de initiatiefnemers in overleg is over de uitvoering van de nieuwe regeling en gezamenlijk bekijkt welke belemmeringen weggenomen zouden moeten worden en welke knelpunten moeten worden opgelost.

Ingewikkeld
Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos is de regeling veel te ingewikkeld. Kamp moet daar volgens hem iets aan doen en er ook voor zorgen dat de deelnemers in een redelijke termijn de investering kunnen terugverdienen. Volgens

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is het niet uit te leggen dat energiecoöperaties belasting moeten betalen over hun installaties en energie die zij leveren.

''Met deze maatregel is het niet meer rendabel om in coöperatief verband duurzame energie op te wekken.'' Het CDA pleitte er eerder al voor de 'postcoderoosregeling' af te schaffen, omdat dat te veel administratie oplevert voor te weinig effect.
Writen on 27-10-2014
Share:
Accept

This website uses cookies to save your search preferences on this website, thereby improving your user experience. In addition, we place cookies that make it possible to share content on social media and for tracking visitor statistics. By clicking this message, or continuing to use this site, you agree with this.