logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Call us:
(030) 879 77 70

Dryingup market? Number of homes sold declined in January

Het aantal verkochte woningen is in januari gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste maand van dit jaar verwisselden 16.035 huizen van eigenaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. In januari 2017 werden er nog 16.555 huizen verkocht. Daarmee is het aantal met 3,14 procent gedaald.
Markt kookt droog.

Maand-op-maand is de daling nog veel spectaculairder (40 procent), maar dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel in januari. In december piekt de huizenverkoop namelijk traditioneel.

December is voor veel kopers én verkopers vaak juist een topmaand. Ze willen graag nog voor het einde van het jaar duidelijkheid, en ook nieuwe regelgeving zorgt er vaak voor dat de huizenverkoop voor het eind van het jaar piekt.
Toch was januari ook relatief een slechte maand, wat nieuw signaal is dat de markt droogkookt. Vooral sinds juli vorig jaar zijn de groeicijfers in de meeste maanden bescheiden.

Appartementen schaarser
Makelaarsvereniging NVM zag in het laatste kwartaal van vorig haar al een daling van het aantal woningen dat zijn leden wist te verkopen. De cijfers van het Kadaster zijn iets preciezer, omdat het alle huizen telt die daadwerkelijk bij de notaris van eigenaar zijn verwisseld.
De grootste daling zat hem in de categorie appartementen. Daarvan werden er in januari 6 procent minder verkocht dan een jaar eerder, schrijft het Kadaster. Door het sterk teruglopende aanbod, stijgt de prijs van appartementen ook hard, blijkt uit cijfers van de NVM.

Niet overal
Toch daalde het aantal verkopen lang niet overal in het land, blijkt uit cijfers van het Kadaster. De sterkste daling was te zien in Groningen (min 17 procent), Utrecht (min 16 procent) en Noord-Brabant (min 12,9 procent). In Limburg (plus 21,3 procent) Friesland (plus 17 procent), Overijssel (plus 10 procent), Zeeland (plus 8,8 procent) en Flevoland (plus 6,4 procent) nam het aantal verkopen nog gewoon toe.

Echt goed nieuws kwam er van het front van de executieveilingen. Voor de negentiende maand op rij daalde het aantal huizen dat noodgedwongen geveild moest worden ten opzichte van een jaar eerder. In januari 2017 telde het Kadaster 169 executieverkopen. In 2018 waren dat er nog slechts 99.
Writen on 19-02-2018
Share:
Accept

This website uses cookies to save your search preferences on this website, thereby improving your user experience. In addition, we place cookies that make it possible to share content on social media and for tracking visitor statistics. By clicking this message, or continuing to use this site, you agree with this.