logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Call us:
(030) 879 77 70

Consumers do not know mortgage costs can be lowered

Een groot deel van de Nederlanders weet niet dat hypotheeklasten tussentijds mogelijk omlaag kunnen.

Uit onderzoek onder ruim duizend mensen met een hypotheek blijkt onder meer dat ruim de helft van hen niet weet of zij al dan niet kunnen profiteren van de huidige lage rentestand.

Zo is de meerderheid onbekend met de kortingen die banken aanbieden op de rente als bij die bank ook een betaalrekening wordt geopend.

Het merendeel van de ondervraagden weet evenmin dat de rente eventueel omlaag kan, als tussentijds gebruik wordt gemaakt van De Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Ook weet ruim 54 procent van de ondervraagden niet dat bij het aflossen van een hypotheek overwaarde kan ontstaan, waardoor een hypotheek mogelijk in een lagere tariefklasse valt. Meer dan de helft van de ondervraagden weet überhaupt niet dat er mogelijk minder hypotheekrente hoeft te worden betaald, als er overwaarde is op een huis.

Bespaard
Opdrachtgever van het onderzoek SNS rekent voor dat op jaarbasis honderden euro's kunnen worden bespaard. Bij een hypotheek van 200.000 euro, een modaal inkomen en een rente van 4 procent kunnen consumenten bruto circa 360 euro per jaar besparen, aldus de bank.

Mensen zijn zich volgens het onderzoek wel bewust van de boete die ze krijgen bij het openbreken van een huidig contract om daarmee te profiteren van de lage rentestand. Ook weet het leeuwendeel dat ze bij het aflopen van een rentevaste periode de actuele hypotheekrente krijgen.

Consumenten zeggen dat ze graag actiever worden geïnformeerd door banken en hypotheekadviseurs over de mogelijkheden de maandlasten omlaag te brengen.

Het onderzoek is in opdracht van SNS uitgevoerd door Panelwizard.
Writen on 17-11-2015
Share:
Accept

This website uses cookies to save your search preferences on this website, thereby improving your user experience. In addition, we place cookies that make it possible to share content on social media and for tracking visitor statistics. By clicking this message, or continuing to use this site, you agree with this.