logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
logo-kraaijkamp-makelaars-utrecht
NL | EN
Call us:
(030) 879 77 70

'Banks make six billion profit on mortgages'

Banken en andere geldverstrekkers hebben tussen medio 2009 en halverwege dit jaar ruim 6 miljard euro aan 'overwinst' geboekt op hypotheken.

Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag op basis van berekeningen van de Universiteit van Amsterdam.

De hypotheekrente is dit jaar flink gedaald, maar de geldverstrekkers lijken het meest te profiteren. Banken hanteerden in september een extra winstopslag van gemiddeld 0,89 procentpunt. In maart was de overwinst nog 0,43 procentpunt.

Volgens VEH is de hoofdoorzaak van de hoge winstmarge het gebrek aan gezonde concurrentie, waardoor er geen marktwerking bestaat.

Sinds het uitbreken van de crisis verdwenen veel buitenlandse geldverstrekkers. "Er zijn vier spelers die nagenoeg de hele markt in handen hebben", zegt Rob Mulder, directeur van VEH, tegen NU.nl.

Politiek
Volgens Mulder moet de politiek ingrijpen. "De politiek steekt zijn kop in het zand. Ze kunnen wachten, hopen en bidden dat er meer concurrentie komt, maar dat is een beetje naïef. Ze moeten paal en perk stellen aan de overwinsten."

Mulder noemt als voorbeeld de energiemarkt waar de tarieven gereguleerd zijn. "De hypotheekrente van alle consumenten die sinds de crisis hun rente hebben vastgelegd, zou aangepast moeten worden. Het kost de consument honderden euro's extra per maand en de Staat betaalt ook mee door de hypotheekrenteaftrek."

Overwinst
Mulder rekent voor dat 6 miljard overwinst een kostenpost van 2 tot 3 miljard euro voor de Staat betekent. "Een consument die zijn hypotheekrente voor tien jaar heeft vastgelegd, betaalt 1,04 procent te veel. Dat betekent bij een hypotheek van 200.000 dat de consument maandelijks 175 euro bruto meer betaalt dan bij een normale winstopslag."

Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldde vorig jaar dat de hypotheekmarges sinds de crisis zijn toegenomen. Woensdagmiddag bespreekt de Tweede Kamer een rapport van ACM over toetredingsbarrières voor buitenlandse banken op de Nederlandse markt.
Writen on 10-12-2014
Share:
Accept

This website uses cookies to save your search preferences on this website, thereby improving your user experience. In addition, we place cookies that make it possible to share content on social media and for tracking visitor statistics. By clicking this message, or continuing to use this site, you agree with this.